Stefan Kuperus

Sinds juni 2000 ben ik actief als rijinstructeur voor de auto (B) en in 2004 kwam daar de bevoegdheid voor auto en aanhanger (E achter B) bij. In mijn omgeving kom ik regelmatig mensen met faalangst en rijangst tegen. Ik merkte dat ik bij veel mensen hun angst enigszins kon verlichten. Dit heeft mij aan het denken gezet hoe ik ze er vanaf kan helpen.

 
 

Vanaf 2009 ben ik mij gaan verdiepen in faalangst en rijangst. Hoe kan het dat de ene mens geen angst kent terwijl een ander mens in precies dezelfde situatie wel angst ervaart. En belangrijker nog: hoe kun je de angst omzetten in wat je wel wilt? Inmiddels ben ik opgeleid tot NLP-Coach.

Mijn kennis als rijinstructeur is er op gericht om mensen vaardigheden aan te leren. Op het moment dat er dan faal- of rijangst bijkomt, kom je kennis tekort als rijinstructeur. Belangrijk bij faal- of rijangst is dat de oorzaak aangepakt wordt. Zou je de gevolgen aanpakken dan is de kans op terugval in het oude gedrag groot. Dan ben je dus nog steeds niet geholpen.

Een rijinstructeur moet in 5 jaar tijd een aantal dagen bijscholing volgen om bevoegd te blijven. Binnen de verplichte bijscholingscursussen kon ik geen opleiding vinden om de oorzaak van faal- en rijangst aan te pakken. Er zit wel een 1-daagse opleiding tot faalangstinstructeur tussen en nader onderzoek maakte mij duidelijk dat hier alleen de gevolgen van faalangst aangepakt worden. In mijn verdere zoektocht naar wat wel werkt kwam ik al snel in contact met NLP en Systemisch Werk.

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) gaat onder meer over de communicatie naar jezelf en naar een ander. NLP geeft de mogelijkheid je denkwijze (communicatie) te achterhalen en onbewuste processen te veranderen, want vaak is angst een onbewust proces. Door dit proces bewust te maken is het proces ook te veranderen en dit geeft de mogelijkheid je (subjectieve) angst uit te schakelen. Vervolgens zul je in staat zijn hetgeen wat eerst niet lukte of te spannend was nu met succes te volbrengen!

Systemisch Werk brengt je de mogelijkheid zichtbaar te maken wat je niet zo makkelijk onder woorden kunt brengen. Door deze bewustwording kun je op diep niveau wijzigingen aanbrengen in je gedrag. Een erg krachtige methodiek.

Heb jij last van faal- en/of rijangst en je wilt hier graag vanaf? Neem eens vrijblijvend contact met me op voor meer informatie.