SYSTEMISCH WERK

Merk jij dat je graag iets wilt doen of veranderen maar dat iets je tegenhoudt? Dat je eigenlijk eerst een soort van goedkeuring moet krijgen? Dat je met iedereen en alles bezig bent, behalve jezelf? Dat je je wel eens (on-)schuldig voelt als je (n)iets hebt gedaan? Sommige van deze klachten zitten heel diep geworteld.

Meestal ben je onbewust bezig te checken wat heb ik te doen om bij deze groep te blijven horen (Binding). In je vriendengroep kun je prima dat ene geintje maken terwijl je dit op je werk echt niet hoeft te doen. Er is niemand die jou heeft verteld dat dit in de ene situatie wel kan, maar in de andere niet. Kennelijk pik je dit onbewust op.

Er is in iedere groep een bepaalde hiërarchie (Ordening) aanwezig. Soms gaan we onbewust meer dingen op ons bord nemen dan van ons is met alle gevolgen van dien. Dit is een goed recept voor ruzie, gevoel dat je niet gewaardeerd wordt, burn-outs, vage lichamelijke klachten of vaak ontslagen worden of ontslag nemen.

Heb je wel eens een cadeau gekregen dat je eigenlijk niet kon aannemen? Voelde je je daarna ook schuldig en wilde je net iets groters (duurders) teruggeven? We hebben intern een soort weegschaal die altijd op zoek is naar evenwicht (Balans in nemen en geven). Deze weegschaal is op onbewust vlak continu bezig te zoeken naar balans in alle mogelijke contexten in je leven.

Worden deze natuurwetten Binding, Ordening en Balans in nemen en geven (on-)bewust overtreden dan ontstaan er symptomen als: energieproblemen, veel harder moeten werken dan noodzakelijk, het gevoel hebben niet gezien en/of gehoord te worden of alle (lees teveel) ballen in de lucht moeten houden.

Wil jij op een dieper niveau. naar je vraagstuk kijken, voel je dan uitgenodigd om vrijblijvend contact op te nemen. Kijk ook eens naar de trainingen Systemisch Werk. Die vind je hier: http://www.nekststep.nl

Voor vragen, opmerkingen en/of een afspraak maken bel of mail je met:

Menu